Gıcıklı öksürük nasıl geçer?

Gıcıklı öksürükten kurtulmak, hazırladığınız öksürük çaylarının faydasını görebilmek için kaçınmanız gereken durumlar var.

«Gıcıklı öksürük» tabiri, sık öksürmekten boğazın yanmaya başladığı ve kaşıntıya benzer hissin geçmediği öksürük tipin anlatır. Bu durumu çabuk atlatabilmek için evde hazırlayacağınız doğal kürleri uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte kürlerin faydasını görebilmek için kaçınmanız gereken durumlar da var.


Soğuk içecek ve yiyeceklerden uzak durun

İçme suyunuzu ılık için. Soğuk meşrubatlardan uzak durun. Soğuk yiyecek yemeyin. Örneğin buzdolabından çıkardığınız domatesi dilimleyip tavada hafif ısıtın, yoğurt gibi besinleri önceden ılıtıp yemeye özen gösterin.


Sıcak çorba için ama kaynar değil!

Çok sıcak yiyecek ve içecekler, boğazınızın tahriş olmasına ve kurtulmak istediğiniz yanma hissinin artmasına sebep olur. Karabiberli tavuk suyu çorbası soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi gelir, onun dışında içeceğiniz bütün çorbalara bir miktar karabiber eklemeyi ihmal etmeyin. Karabiber öksürüğü kesen etkili bir baharattır. Sıcak çorbanızı içtikten sonra boğazınızdaki o yumuşama hissini korumak için hemen su içmeyin. Bir süre sonra ılık su içebilirsiniz.


Yatmadan önce bitki çayı için


Boğazınızı sıcak tutun

Dışarı çıkarken mutlaka bir atkı ile boğazınızı sarın. Evde veya işyerindeyseniz üşütmeyen bir kumaştan fular kullanabilirsiniz.

Geçmeyen öksürük için tavsiyeler


Ananas suyu ve bal
Bromelain enzimi içeren ananas lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra öksürükten iltihaplanmış akciğerlerin tedavisinde de kullanılır. Daha fazla öksürme ihtiyacını bastırır. Uzmanların araştırmalarına göre ananasta doğal olarak bulunan bromelain astım tarzı öksürüklerde de kullanılır. Ananas suyunu biraz ılıtın. 1 yemek kaşığı balı buna ekleyin ve balın erimesini bekleyin. Sıcak ve soğuk içebilirsiniz. Ilık hali boğazınızı rahatlatacaktır.


Bal
Vücudu rahatlatan bir etkisi olan bal içerdiği mineral ve enzimler açısından da kuru öksürüğe yardımcı olur. Uzmanlara göre 2 kaşık bal öksürük şurubunun ana maddesi olan dextromethorpham kadar etkili olabiliyor. Boğazı saran bal aynı zamanda tahriş olmuş boğazı rahatlatır ve tıkanmaya da iyi gelir.
* 1 yaşın altındaki çocuklara bal yedirmeyin.


Ceviz ve badem
Ayurveda’da kullanılan badem, öksürük ve astım gibi akciğer ile ilgili sorunların hafifletilmesinde yardımcı olur. Bademi kullanmanın en iyi yolu ise badem sütü. Geceden 1 bardak bademi ıslatın. Ertesi gün 3 bardak su katarak mutfak robotuyla karıştırdıktan sonra süzgeçten geçirin, bal ekleyip afiyetle için. Cevizin iltihaplanma ve ağrıları dindirme özelliği bilinmekte. Akciğerleri yumuşatıp hırlama ve öksürüğe de iyi gelir. Cevizi kavurduktan sonra yemek parazitlerin yuvalanmasını önleyecektir.


Bal ve ılık su
Ilık suya karıştırılmış bir kaşık bal boğazı rahatlatacaktır. Öksüren çocukların da hoşuna gidebilecek bir içecek.


Okaliptüs
Birçok öksürük şurubunun içeriğinde bulunan okaliptüs nefes yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir bitki. Okaliptüslü buhar banyosu kuru ya da yoğun öksürüğü rahatlatıp balgamın çıkmasına yardımcı olacaktır. 4 bardak suyu kaynatıp ateşten alın. İçine 20-30 damla okaliptus yağı damlatın. Başınızın etrafını bir havlu ile çevirerek buharın yayılmasını önleyin, buharı en az 15 dakika boyunca içinize çekin.


Soğan lapası
Soğanları soyun ve kahverengi olana dek kızgın yağda kızartın. Sıcak soğan halkalarını iki tülbent ya da mendil arasına yerleştirip göğsünüzün üzerine koyarak derin nefesler alın. Bu işleme 20 dakika devam edin.


Elma sirkeli yastıklar
Elma sirkesinin kokusu boğazınızı rahatlatırken gece boyunca daha az öksürmenizi sağlar. Yastığınıza birkaç damla elma suyu sirkesi damlatın ve tatlı bir uykuya dalmaya çalışın.



Limon ve ballı çay
Birkaç limon dilimini içinde sıcak su olan bir demliğe koyun. Buna birkaç yemek kaşığı bal ekleyerek için. Sıcak ya da soğuk içebileceğiniz C vitamini deposu bu çay ağrıyan boğazınıza çok iyi gelecek.


Soğan şurubu
Keskin bir kokuya sahip olan soğan vücuda sıcaklık verir ve vücuttaki enerjinin hareket etmesini sağlar. Soğuk algınlıkları, balgamın azaltılması ile boğazdaki iltihaplanmalara karşı kullanılır. Bir büyük soğanı dilimleyin. Dilimleri temiz bir kavanoza üst üste dizin. Dilimler arasına bal koyun. Bütün dilimler bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Bir gece ağzı kapalı kavanozda bekletin. Ertesi gün öksürük şurubu olarak kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*