Ara Güler kimdir?

90 yaşında hayata veda eden Ara Güler’e dair…


Kendisini ‘fotoğraf sanatçısı’ olarak değil, ‘foto muhabiri’ olarak tanımlamayı seçen Ara Güler, 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde çalışırken çektiği ilk haber fotoğrafından beri milyonlarca fotoğraf çekti. Ödüller aldı, kitapları basıldı, dünyaca ünlü isimleri fotoğrafladı.


1928’de İstanbul’da doğan Ara Güler, 1951 yılında mezun olduğu Getronagan Ermeni Lisesi’nde öğrenciyken film stüdyolarında çalışmaya başlamıştı. Muhsin Ertuğrul’un yanında oyunculuk eğitimleri aldı, Ermenice gazetelerde ve dergilerde öyküleri yayınlandı ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okudu.


İlk olarak 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Burada Atatürk’ün kırılan heykeli haberi için çektiği fotoğrafların ilk fotoğrafları olduğunu söylüyor. Daha sonra 1962 yılına kadar Hayat adlı dergide fotoğraf şefliği görevini üstlendi.


1961’de İngiltere’de yayınlanan Photography Annual tarafından “dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri” olarak tanımlandı.

Aynı yıl, Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne katıldı ve bu derneğin Türkiye’den tek üyesi oldu.


Fotoğrafını çektiği dünyaca ünlü isimler arasında Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Sophia Loren, Salvador Dali, Indira Gandi, John Berger, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Maria Callas bulunuyor.


Picasso ve Ara Güler


1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen foto muhabirlik birincilik ödülünü aldı. 1980’de ilk fotoğraf kitabı Karacan Yayıncılık tarafından yayınlandı.


Aldığı ödüller:
1979 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Birincilik Ödülü
2000 Fransa Légion d’honneur nişanı
2004 Yıldız Üniversitesi fahri doktora unvanı
2005 Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü
2008 İstanbul Fotoğraflarıyla İstanbul Turizm Özel Ödülü
2011 Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü


Ara Guler / FRANCE. 12th Cannes film festival. 1959. Italian actress Sophia LOREN.


Indira Gandhi


Yaşar Kemal


Winston Churchill


Sophia Loren


Salvador Dali


Kenan Evren


Aziz Nesin

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*