Kale lahana nedir?

Kıvırcık lahana olarak da bilinen Kale, bu kış mutfağınızdan eksik etmemeniz gerekenler arasında…

Kale lahana ya da kıvırcık lahana olarak bilinen Brassica oleracea, özellikle kış aylarında ihtiyaç duyduğumuz birçok vitamini ve minerali içeriyor. Türk mutfağında karalahana ya da beyaz lahana kadar iyi bilinmese de, kıvırcık lahana en popüler sebzelerimizden biri olmaya aday.

Turpgiller ailesine ait bir bitki olan kıvırcık lahana, lahana ve brokoli türlerinin yakın akrabası. Görünüm olarak karalahanaya oldukça benziyor ancak kenarlarının marul gibi kıvırcık olması ile karalahanadan ayrılıyor.

Yetiştirilmesi de oldukça kolay bir bitki olduğu için, özellikle bahçe veya balkon sebzeciliği yapıyorsanız, kıvırcık lahana tam size göre.

Kıvırcık lahananın faydaları

Yoğun miktarda A vitamini içerir. Bu özelliğiyle hücre hasarını engellemeye yardımcı olur, yaşlanma etkilerini azaltır.

Düzenli olarak kıvırcık lahana tüketmek, içeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını da korumaya yardımcı olur.

C vitamini içeriği de oldukça yüksektir. Bu sayede ciddi bir antioksidan etki göstererek vücudu zararlı toksinlerden arındırır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Omega-3 yağ asitleri içerir. Bu özelliğiyle kalp-damar hastalıklarına karşı korurken, özellikle hamilelik döneminde ihtiyaç duyulan minerallerin alınmasını sağlar.

Karbonhidrat oranı düşük, lif oranı ise yüksektir. Bu özelliğiyle kan şekeri dengesini korur ve uzun süre tokluk hissi verir.

İçeriğindeki lifler sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırır, bağırsak hareketlerini düzenler.

Yüksek miktarda kalsiyum içerir. Özellikle kemik hastalıklarına karşı korunmak, tırnakları ve dişleri güçlendirmek için düzenli olarak tüketilebilir.

Bakır, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri bakımından zengindir.

İçeriğindeki glukozinolatlar sayesinde çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlar.


Kıvırcık lahana Kale nasıl tüketilir?

Kale, pişirilerek tüketilebildiği gibi çiğ olarak da salatalarda ve smoothielerde kullanılabilir.

Pişirirken çok fazla pişirmemeye, buharda en fazla 8-10 dakika kadar haşlamaya özen gösterilmelidir. Yapılan araştırmalar, Brassica ailesinden olan sebzeleri uzun süreler pişirmenin sebzelerin içeriğindeki glukozinolat maddesinin azalmasına yol açtığını ortaya çıkarmıştır.

Buharda haşlayarak ya da sebze yemeklerine en son katılarak normal lahana gibi tüketilebilir.

Gençleşmek için bunları yiyin!



Balık
Balıkta bulunan omega 3’ün, yağ asitlerinin vücutta birçok kronik hastalığın ortaya çıkmasına yol açan inflamasyon (yangı, iltihap) durumunu azalttığı uzun zamandan beri bilinen bilimsel bir gerçek. Omega 3 yağ asitleri aynı zamanda kendimizi daha mutlu ve enerjik hissetmemizi sağlıyor. Yeterli omega 3 yağ asidi tüketenlerin kilo yönetiminde daha başarılı oldukları da biliniyor.



Brassica sebzeleri
Karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, lahana ve mor lahana gibi sebzeler içerdikleri izotiyosiyanatlar ile özellikle kolon, akciğer, pankreas, prostat ve mide kanserlerine karşı koruma sağlıyor. Brassica sebzelerinden maksimum fayda elde etmek için haşlamak yerine buharda pişirmeyi tercih edin.



Küçük kırmızı meyveler
Böğürtlen, ahududu, yaban mersini gibi küçük kırmızı, mor meyveler içerdikleri antioksidanlarla yaşlanmayı geciktirici etki gösteriyorlar. Besinlerin anti aging (yaşlanma karşıtı) etkileri gösteren bu meyveler, tüm dünyada geçerli ORAC puanlandırma sisteminde ilk sıralarda yerlerini alıyor.



Zeytinyağı
Zeytinyağının içerdiği doymamış yağ asitlerinin ve bazı antioksidan öğelerin kalp sağlığını korumaya ve geliştirmeye yardımcı olduğu uzun zamandan beri biliniyor. Bazı bilimsel çalışmalar da zeytinyağının kimi kanser türlerine karşı koruma sağladığındanı göstermektedir. Zeytinyağı anti aging etkili ve sağlıklı bir gıda olsa da 1 tatlı kaşığı 50 kalori içeriyor. Bu nedenle zeytinyağı tüketirken miktarı konusunda dikkatli davranmakta fayda var.



Kakao
Panama’da kalp hastalıklarının en düşük görüldüğü Kunalılar incelendiğinde diğer Panamalılardan farklarının sıklıkla tüketilen kakao olduğu görüldü. Bilim insanlarının bu konuda yaptıkları araştırmalar sonucunda kakaonun kalp hastalıkları, demans ve tip 2 diyabete yakalanma riskini azalttığı belirlendi. Ayrıca kakaonun damarları koruyucu etkisi olduğu düşünülüyor.



Sülfür içeren sebzeler
Soğan ve sarımsak gibi sebzelerin içerdikleri sülfürlü birleşiklerin yaşlanmaya karşı etkisi olduğu biliniyor. Anti aging etkileri bakımından sıralandıklarında kuru sarımsak başı çekerken, onu taze sarımsak, kuru soğan, taze soğan ve pırasa takip ediyor.



Turuncu sebzeler
Havuç, bal kabağı ve tatlı patates gibi sebzelere turuncu rengi veren beta-karoten güçlü bir antioksidan. Özellikle deri bütünlüğü ve göz sağlığı açısından da önem taşıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, bu sebzelerin kalp ve kemik sağlığını korumakta önemli olduğunu göstermiştir.



Zerdeçal
Son yıllarda üzerine yapılan bilimsel çalışmaların giderek arttığı baharatlardan biri olan zerdeçalın içerisinde bulunan kurkumin antioksidanının alzaymıra karşı koruma sağladığı düşünülmektedir. Yine diyabetin ilk alarmı olan insülin direncini kırmaya yardımcı olduğuna dair bilimsel çalışmalar da bulunuyor.



Domates
Domatesin, içerdiği laykopen ile prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı biliniyor. Laykopen aynı zamanda güneş ışınlarına karşı derimizi koruma altına alıyor ve kollojen adı verilen ve kaybı ile cildimizin yaşlandığı maddenin yıkımını azaltıyor.



Karpuz
Birçok insan çok şekerli ve tehlikeli olduğunu zannetse de karpuz içerdiği sitrulin ile hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor hem vücudu toksin öğelerden arındırıyor.



Avokado
Yağ içeriği yüksek olan bir meyve olan avokadoda bulunan yağlar kalp sağlığı açısından oldukça önemli ve gerekli. Avokado aynı zamanda yüksek protein içeren diyetlerde, vücutta oluşan asit durumunu dengelemeye yardımcı oluyor. Yapılan bilimsel çalışmalar avokadonun yanında tüketilen besinin vücutta daha etkin kullanılmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Avokado antioksidan etkili E vitamininden de zengin.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*