Hangi vitamin takviyesi ne için kullanılır?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Vitamin takviyeleri sağlıklı mı?”, “Hangi vitamin takviyesi nasıl kullanılır?”, “Günlük alınması gereken vitamin takviyeleri nelerdir?”, “Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler nelerdir?” sorularının yanıtını verdi.

Bu içerik Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek tarafından kaleme alınmıştır.


Beslenme nedir?


Hangi vitamin takviyesi ne için ve nasıl kullanılır?

Bilinçli ve bilimsel takviye kullanmak için öncelikle doktor ve diyetisyeniniz ile bu konuda size özel konuşmalısınız. Sonrasında:

Vücutta 800’den fazla enzimin yapısına katılarak birçok sistemde yer alır. Kas ve sinir sistemi bunların en başında yer alır. Tansiyon ve şekeri kontrol eder, kemiklerde bulunması en az kalsiyum kadar önemlidir. Mide ve bağırsak fonksiyonlarında önemli görevler alır. Maalesef ki kanda bakılan magnezyum, vücutta magnezyumun ne durumda olduğunu doğru göstermemektedir. Takviye için doktor ve diyetisyen ile ayrıntılı anamnez ve semptomlara göre karar verilebilir. Göz önünde bulundurmamız gereken en önemli şey ise besinlerden yeterli Mg alabiliyor muyuz? Verimsiz, dinlenmemiş topraklar, tarım ilaçları topraktan bitkiye Mg geçişini çok azaltmaktadır. Yeşil sebzeleri ne kadar az tükettiğimiz ise cabası. Hatta bazı ilaçların (örnek tansiyon ilaçları) Magnezyum eksikliğine neden olduğunu yapılan araştırmalarda görmekteyiz. Ayrıca D vitamini takviyesi almanıza rağmen D vitamini seviyelerinizi yükseltemiyorsanız, bunun bir sebebi de Mg yetersizliği olabilir.
Vücudumuzda kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi başta olmak üzere birçok mekanizmada D Vitamini yer alıyor. Besinlerle alımı çok zordur. Güneş ışınları sayesinde sentezlenir ve birçoğumuzda yapılan kan tahlillerinde düşük gözlemlenmektedir. Takviye kullandıktan sonra tekrar düşme olasılığı olduğu için tekrar tahlil yaptırmakta fayda vardır. D vitamini takviyesinin daha etkili olması için K2 vitamini eşliğinde olan formu tercih edilmelidir.

Hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamininin vücutta iyi emilimi çok sağlam mide asitleri, bağırsak ve sindirim enzimleri gerektirir. Ayrıca vegan/vejetaryen beslenenler de B12 eksikliği açısından risk altındadır. Kan testlerinde kolaylıkla tespit edilen B12 vitamini eksikliği durumunda doktor tarafından takviye önerisi verilir. Dilaltından emilen takviyeler çok etkilidir. Metilkobalamin gibi aktif formları kullanmaya özen gösterilmelidir.

Son dönemlerde toplumda bilinçsizce lugol çözeltisi kullanılmaya başlandı. Doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayın.


Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler nelerdir?

Takviyelerde en fazla karşılaştığımız bağışıklık güçlendirici içerikler olarak; C vitamini, sambucus nigra, propolis, ekinezya, kuersetin, kurkumin, çörekotu, probiyotikler, alfa lipoik asit, koenzim q10, resveratrol, glutatyon ve daha birçok tıbbi bitkiden üretilen antioksidan moleküller ile karşılaşıyoruz. Destek için dönemsel veya mevsimsel olarak ara ara kullanılabilir.

Unutmayın ki; kişiye özel uygunluk için doktor ve diyetisyen önerisi çok önemlidir. Takviyelerin güvenirliliği için lütfen eczanelerden alışveriş yapınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*