Slikon Vadisi Doğu Marmara’ya taşınıyor

Slikon Vadisi Doğu Marmara’ya taşınıyor

Teknolojide yeniliklerin öncüsü olarak bilinen internetin ilk uygulayıcısı, PC mouse dahil birçok teknolojik yeniliği hayatımıza sunan, 20 ülkede 2100 çalışanı, 550 milyon dolarlık cirosu olan (Stanford Research Instuitute) SRI International, Türkiye’de Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’yla Stratejik İşbirliği’ne başlıyor.

ERHAN YILMAZ
İSTANBUL

Point Otelde düzenlenen basın toplantısına, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan, Düzce Üniversitesi Rektörü Funda Şerioğlu, SRI Başkan Yardımcısı Steve Ciesinski ve SRI Türkiye Koordinatörü Bülent Yavuz katıldı. Toplantıda SRI International (Stanford Research Instuitute) Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile Stratejik İşbirliği yapacaklarını belirtti.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan yaptığı konuşmada, Ülkemizin Çinden daha süratli bir teknolojik gelişim gösterecek yapıda olması, merkezi bütçede eğitime ayrılan tutarın yüksek olması, Türkiyede teknoloji esaslı iş kollarının sürdürülebilir gelişmesinin öngörülmesi, Dünya çapında Ar-Ge kuruluşlarının raporlarına göre Türkiyenin önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde Dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde yerini alacak olması, Türkiyenin coğrafi konumu nedeniyle 4 saat içerisinde ulaşabileceği 22,7 Trilyon Dolarlık ekonomik büyüklük düşünüldüğünde artık üretimin yenilikçilik ve ar-ge temelli yapılması gerektiği görülebilmektedir dedi.

Bölgenin stratejik konumunun önemli olduğunu belirten Erkan Ayan, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova illerini kapsayan Doğu Marmara Bölgesi, Batı ile Doğu’yu birbirine bağlayan stratejik konumu, Türkiye’nin finans merkezi İstanbul ve idari merkezi Ankara ile güçlü ulaşım bağlantıları ve Karadeniz ile Marmara Denizi üzerinden dünyaya açılan kapıları ile uluslararası sanayi üssü konumundadır. Bu konumunu; planlı sanayi yapılanması, nitelikli işgücü potansiyeli, bilimsel kurumlar ile sanayi arası işbirliği altyapısı ve Ar-Ge gücü ile sağlamlaştırmaktadır. Doğu Marmara Bölgesi, Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı ile kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hsılada 1. sırada, kişi başına düşen gayrisafi katma değerde ise düzey 2 bölgeleri arasında İstanbuldan sonra 2. sırada yer almaktadır diye konuştu.

Doğu Marmara bölgesinin Türkiye yatırımlarının bir cazibe merkezi olduğunu ifade eden Ayan, Türkiye ekonomisini sırtlayan yapıya sahip olan Doğu Marmara Bölgesi Türkiye imalat sanayinin kümelendiğini ender yatırım ve üretim havzalarından bir tanesidir. 75 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile Türkiye dış ticaretinin merkezi konumundadır. Deniz, kara, demir, hava yollarının birleştiği eşsiz konumu ile Türkiyenin dünyaya açıldığı stratejik bir lojistik merkezidir. Bölge ihracatının yüzde 93ü sanayi sektörlerinden gerçekleşmektedir. Türkiyede tahsil edilen vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 15i Doğu Marmara Bölgesinden tahsil edilmektedir. Ülkemizin en çok üretim ve ihracat yapan 28 organize sanayisi ve yapılmakta olan en büyük 5 organize sanayi bölgesi ile Türkiye yatırımlarının cazibe merkezidir dedi.

Erkan Ayan konuşmasına şu sözlerle devam etti; Bölgede, Türkiyenin iki yüksek teknoloji üniversitesinden biri olmak üzere toplam 6 üniversitenin, ülke genelindeki toplam 37 Teknoparktan 7sinin, 1 teknoloji serbest bölgesinin ve ayrıca 2 teknoloji geliştirme merkezinin, ülkenin en büyük araştırma ve enstitülerinin bulunması ile ar-geye yüzde 100 destek kanununa göre kurulmuş 105 ar-ge merkezinin 60nin bölgede kurulu olması bölgenin yenilikçi kimliğini yansıtmaktadır. 10 bini aşkın araştırma ve ar-ge personeli bölgeyi Türkiyenin ar-ge ve teknoloji üssü haline getirmiştir. Yüzlerce tekno girişimcisi ile ülkemizin tekno girişim ve yenilikçi üretim merkezidir. Doğu Marmara bölgesi otomotiv teknolojileri, ilaç ve kimya sektörlerinden birçok mükemmeliyet merkezini bünyesinde barındırmaktadır. Doğu Marmara Türkiyenin mükemmeliyet merkezidir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından bölgemizde Gebze Muallimköyde kurulması planlanan Bilişim Vadisi çalışmaları bölgeye ayrı bir değer katmaktadır. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden oluşan Doğu Marmara Bölgesi, hızlı bir şekilde teknolojinin ticarileştirildiği bir bölgedir.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, 6 yaşında bir üniversite olmamıza rağmen, kalkınmaya destek veren, çok hızlı gelişen bir üniversiteyiz. Bu proje hem bölge, hem üniversite için çok önemli şeklinde konuştu

Steve Ciesinski ise, SRI olarak 2200 çalışanımız var. Dünya geneline bu tür projeler yapıyoruz. Gerek kanserle ilgili, gerek teknolojinin diğer boyutlarıyla ilgili çok önemli çalışmalarımız var. Türkiyede bu çalışmaları yapmaktan çok mutluyuz. Ülkelerin gelişimine katkı sağlamak, bizim için en önemli şey dedi.

SİLİKON VADİSİNİN YENİLİKÇİ FİKİRLERİ, TEKNOLOJİ VE SERMAYE DOĞU MARMARAYA YÖNELİYOR
Business Week Magazine tarafından Silikon Vadisinin Ruhu olarak isimlendirilen, dünyadaki inovasyon-yenilikçilik hareketinin öncüsü ve dünyanın önde gelen Ar-Ge kuruluşu olan SRI, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile yapacağı işbirliğinde teknolojinin ticarileştirilmesi deneyiminin Türkiyeye aktarılması büyük önem taşıyor. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Dünyanın Ar-Ge devlerinden SRI ile işbirliği yaparak Silikon Vadisinin Ruhu teknolojiyi ticarileştirme anlayışını Türkiyede Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalovanın bulunduğu Doğu Marmara Bölgesine taşıyor.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Erkan Ayan, dünyanın önde gelen Ar-Ge kuruluşlarından SRI International ile Stratejik İşbirliğine yönelik çalışmalarının başladığını söyleyerek SRI International üst yönetiminin katılımıyla Sürdürülebilir ve Uzun Vadeli İşbirliği yapılacağını ardından da hedefin Teknoloji Ticarileştirme Enstitüsü kurulması olduğunu vurguladı. İşbirliği Projesi ile Silikon Vadisinin yenilikçi fikirleri, teknoloji ve sermaye desteği Doğu Marmaraya yöneltilecek.

Türkiyenin teknoloji liderliğine aday olmasında önemli bir aşama olarak görülen dünyada 20 ülkede 2100 çalışanı 550 milyon doları aşan cirosu ve Ar-Ge dünyasının öncüsü olarak bilinen SRI International, Silikon Vadisinden bütün dünyaya katma değer sunmakta. SRI, 29 Ekim 1969 günü iki farklı mekanda bulunan bilgisayarlar arasında ilk veri transferini gerçekleştiren kurumlardan biri olma sıfatı ile, insanlık tarihinin en önemli inovasyonlarından biri olan internetin startını vermiştir. SRI, Kişisel Bilgisayar, PC ve Mouseın geliştirilip ticarileştirilmesi, Tıpta kullanılan Da Vinci Sistemi, Ultrasonic görüntüleme, Yapay Zeka (AI) platform projesi, Disneyland konsepti, HD TV, İletişimde SİRİ teknolojisi gibi pek çok yeniliğin adresi olarak biliniyor. 1946 Yılında Stanford Üniversitesinde kurulan, SRI International (eski adıyla Stanford Research Institute) 1970 yılından bu yana çalışmalarının Stanford Üniversitesinden bağımsız olarak sürdürüyor. Kar amacı gütmeyen kamu kuruluşu olarak çalışan SRI Internationalın teknolojilerin ticarileştirilmesi ve Silikon Vadisindeki deneyim ve katma değeri paylaşma stratejik işbirliği Türkiye ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) için büyük önem taşıyor.

Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversiteleri, GYTE-Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 6 Teknopark, 4 Teknoloji Araştırma Merkezi, Teknoloji Serbest Bölgesi, 10 bine yakın Ar-Ge çalışanı, Gebze Muallimköyde kurulacak Bilişim Vadisiyle Doğu Marmara SRI Internationalın Sürdürülebilir ve Uzun vadeli İşbirliği projesine en uygun bölge olarak tanımlanıyor. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)nın organizasyonu ile Türkiyeye gelecek olan SRI International üst yönetiminden Dr. Steve Ciesinski Başkan Yardımcısı, Dr.Robert Pearlstein-Uluslararası İş Geliştirme Direktörü, Dr.DavidCheney Uluslararası Teknoloji Bölge Geliştirme Direktörü, Dr. Bülent Yavuz – SRI Türkiye Koordinatörü ve SiVa CleanTech Yönetim Kurulu Başkanı bulunuyor.

Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversiteleri GYTE, TÜBİTAK MAM, GOSB ve KOÜ Teknoparklarında toplantılar yapacak. Doğu Marmara Bölgesel İnovasyon Yol Haritası Çalıştayı ile Düzce Üniversitesinde yapılacak İnovasyon Çalıştayına katılacaklar.
(EY-ÖK-Y)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*