Uyum yasası düzenlemesi mart ayı sonunda Meclis’e gelecek


Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kapsamındaki uyum  düzenlemelerine yönelik çalışmalar kapsamında AK Parti tarafından oluşturulan uyum komisyonu toplandı. Yapılacak düzenlemeler ilişkin konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı”Uyum yasaları ile ilgili düzenleme mart ayı sonuna doğru TBMM’ye sunulacak. Seçilme yaşı 18’e iniyor”dedi.

AK Parti tarafından oluşturulan uyum komisyonunun ilk toplantısı, AK  Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı  başkanlığında saat 10.00’da başladı.

AK Parti Genel Merkezi’nde basına kapalı gerçekleşen toplantıya mevcut  üst komisyonun altında oluşturulan “Yürütmenin Yapılandırılması Komisyonu”, “Kamu  Personel Rejimi Komisyonu”, “Yerel Yönetimler Komisyonu”, “Siyasi Partiler ve  Seçim Mevzuatının Uyarlanması Komisyonu” ve “Meclis İç Tüzük Komisyonu”  üyelerinin tamamı katıldı.

SEÇİLME YAŞI 18’E İNECEK

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan  Yardımcısı Hayati Yazıcı, parti genel merkezinde yapılan uyum komisyonun ilk  toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  Uyum çalışmaları kapsamında parti genel merkezinde üst komisyon ve beş  alt komisyon üyelerinin ilk toplantıyı yaptığını belirten Yazıcı, “İki saat,  konuları, çalışmaları müzakere ettik. Çok yararlı bir çalışma oldu. Şimdi de  Sayın Cumhurbaşkanımız heyeti kabul edecek. Orada da Cumhurbaşkanımızın bu  çalışmalara ilişkin, görüş, öneri ve talimatlarını alacağız. Tempolu bir şekilde  komisyonlar çalışmalarını sürdürecek.” diye konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA MECLİS7E GELECEK

Henüz bir takvim belirleyemediklerini ancak komisyon üyelerinin  takvimin belirlenmesinde zaruret olduğunun altını çizdiğini aktaran Yazıcı, şöyle  devam etti: “Meclis’e ilk gelecek konu, yerel yönetimlere ilişkin yapılacak  düzenlemeler çünkü yerel yönetimlerle ilgili düzenlemenin, yerel yönetim  seçimlerinden bir yıl önce Meclis’ten geçmesi gerekir. Dolayısıyla bu alanla  sınırlı öneri, tasarı ya da teklif, inşallah önümüzdeki hafta veya bu ay sonuna  kadar Meclis’e gelir. Mart sonundan önce de Meclis’ten geçişi sağlanır. Çok geniş  kapsamlı değil, biraz daha teknik. Bir örnek vereyim, biz seçilme yaşını 18’e  indirdik. Yerel yönetimlerde aday olabilmek için anayasada öngörülmüş bir yaş  sınırı yok ama Mahalli İdareler Seçimi Kanununda, yerel yönetimlerde aday  olabilmek için 25 yaş düzenlemesi var. Bu 18’e inecek. Dolayısıyla bu  çalışmaların bir mekanik yönü var, bir de 16 Nisan 2017’de milletimizin  oylamasıyla gerçekleştirilen, yürürlüğe giren cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin  Türkiye’ye sağladığı reform yönü var. Reformist bir çalışma olacak.”

Hayati Yazıcı, çalışmanın özünde vesayetçiliği sonlandıracak, hem  bürokraside hem devletin hizmet üretiminde engel teşkil edecek mekanizmalar,  düzenlemelerin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyumu sağlanacak şekilde  yeniden düzenleneceğini söyledi.

HERKESLE TEMAS KURULACAK

Vesayeti giderici ve verimliliği esas alan bir düzenlemenin  yapılacağını dile getiren Yazıcı, çalışmanın belli bir aşamaya gelince kamuoyuyla  paylaşılacağını aktardı. Oluşturulan komisyonların siyasi ekip olduğuna dikkati çeken Yazıcı,  “Ama bu çalışma Türkiye’nin çalışmasıdır. Dolayısıyla hem diğer partilerle, sivil  toplum kuruluşlarıyla, Türkiye toplumunun sosyal hayatı içerisinde var olan her  kişi ve kesimle temas kurmak suretiyle sürdürülecek.” dedi.

Kimden ne destek gelirse değerlendirileceğini belirten Yazıcı,  “Örneğin, komisyon toplam 35 kişiden oluşuyor ama bizim grubumuz 316 kişi.  Grubumuz da bu çalışmanın içinde. Biz bu çalışmayı 35 kişiye ihale ettik,  diğerleri dışarıda seyirci diye bir pozisyonda değiliz. Herkes bu çalışmaya  odaklanacak. En iyi yapılanmayı, düzenlemeyi hedefe koymak suretiyle,  çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Yazıcı, muhalefetle şu ana kadar bir temas kurulup kurulmadığına  yönelik bir soruya, “Muhalefetin önünde yapıyoruz, yani muhalefet partileri 3  Kasım 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterecek olanlar  var, onlar Cumhurbaşkanını değiştirmek istediklerine göre, Cumhurbaşkanıyla  yürütme erkinin uyumu nasıl olacak? Herhalde bu konuda kafa yoruyorlar. Bir  önerileri varsa, bir bakış açıları oluşmuş işe onu da herhalde paylaşırlar diye  düşünüyorum. Ya da Meclis’e geldiği zaman paylaşırlar. Biz ayrıca bu çalışmayla  alakalı bütün partilerle temas kuracağız diye bir şey yok.” karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, Türkiye’nin en önemli, en  kıymetli, devrim niteliğinde bir projesi olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Dolayısıyla  bunu sağlayan siyasi yapılardan bir tanesi de MHP’dir. Zaten deklare ettiler.  Seçime doğru bu tutum ve davranışları devam edecek.” dedi.

İTTİFAK TÜRKİYE SINIRLARI KADAR GENİŞTİR!

İttifak komisyonunun oluşturulduğunu hatırlatan Yazıcı, “MHP ile AK  Parti arasında işte bu komisyon aracılığıyla somut temas olacak. O temas  çerçevesinde uyum çalışmalarına ilişkinde herhalde öneriler, katılımlar, katkı  şeklinde konuşulur. Ona göre onu da revize ederiz.” açıklamasında bulundu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, “İttifak ile ilgili başka  partilerin girmesi söz konusu olabilir mi, BBP gibi” sorusuna, şöyle cevap verdi: “Ben geçen hafta da size söyledim. Milli birlik ittifakı dediğimiz bu  ittifakın alanı daraltılmamış çerçevesi çizilip kapısı kapatılmamış. Bunun  içerisinde olmak isteyen herkese açıktır. Bu ittifakın alanı Türkiye sınırları  kadar geniştir. İçine de 80 milyonun gireceği kadar derinliği var, açık  tutuyoruz.”  Uyum paketinin kaç madde olacağına ilişkin Hayati Yazıcı, “Tahmini bir  şey söylemeyeyim, beni mazur görün. Bazı teknik düzeltmeler var. Madde sayısı  konusunda yanıltıcı beyanda bulunmayayım. ” diye konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*