Cumhurbaşkanı Erdoğan Sudan’da! Tarihte bir ilk…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan’da resmi törenle karşılandı. Erdoğan’ın ziyareti cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir ile düzenlediği ortak basın toplantısında BM’de alınan Kudüs kararına vurgu yapıp “Kudüs tüm insanlığın ortak sorunudur. Türkiye’nin büyükelçiliğinin Kudüs’te olduğunu açıkça ifade etmek istiyorum. Fiili olarak bu böyledir ama işgal kalktığı zaman gereği yapılacaktır. Üçüncü adım olarak BM’nin bu işin takibini çok daha yakın şekilde ele almasını isteyeceğiz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sudan Meclisi’nde de bir konuşma yaptı, Erdoğan’ın konuşması sık sık tezahüratlarla kesildi.

Sudan, Çad ve Tunus’u kapsayan Afrika turuna çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ziyaretlerinin ilk durağı Sudan’a geldi. Erdoğan’ı Sudan’da Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir,resmi törenle karşıladı.

ÖMER EL-BEŞİR İLE GÖRÜŞTÜ!

Havalimanındaki törenin ardından Erdoğan, Cumhuriyet Sarayı’na geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın burada Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir ile gerçekleştirdiği görüşmede iki ülke ilişkileri ele alındı.

ERDOĞAN: KUDÜS ARTIK TÜM İNSANLIĞIN SORUNUDUR

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. Erdoğan ve Ömer El Beşir ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Erdoğan, Kudüs’ün artık tüm insanlığın sorunu olduğunu anlattı.

‘Bölgede istikrarın tesisine en fazla katkı sağlayabileceğini düşündüğümüz dönemde Sudan haksızlıklara uğradı” diyen Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyle:

Sudan ile ilişkilerimizi daha güçlü seviyeye taşıma gayreti içinde olacağız. Stratejik konsey anlaşmasını imzalamış olmamız büyük önem taşıyor. Sudan’ın bizim dünyamızda çok farklı bir yeri var. 2005 yılında Afrika’yı adeta bir stratejik kıta olarak ele almış öyle bakmıştık. Afrika’da 39 büyükelçiliğimiz bulunuyor.

Sudanlı kardeşlerimiz ticari ve ekonomik amborgolarla hayattan tecit edildi. Biz bu tür tecit programlarına karşı olduğumuzu her zaman söyledik Sudan’ın yanında olduk. Geldiğimiz noktada itirazlarımızın ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Kardeşim El Beşir’in politikalarının ciddi payı olmuştur. Bu sürecin ülke için Sudanlı kardeşlerim için hayırlı olmasını diliyorum. Bir çok alanda tarım, enerji, madencilikde atacağımız müşterek adımlarla her iki ülke de çok güzel şeyler elde edecektir. 80 milyonluk bir Türkiye 39 milyonluk bir Sudan. Ticaret hacmimize baktığımızda bunu 1 milyar dolara çıkarmak, ardından 10 milyar dolara doğru bizim yürümemiz lazım buna uygun adımlar atmamız lazım. Sudanlı iş adamlarıyla yarın yapacağımız iş formunda kendilerine gerekli heyecanı vereceğiz. Sudan’ın sunduğu ekonomik potansiyelin farkındayız. İş adamlarımızı Sudan’a yatırım yapmaya teşvik ediyoruz.

BÜYÜKELÇİLİK FİİLEN KUDÜS’TE

Amerika’nın Kudüs’e yönelik attığı adım sıkıntının başında geliyor. Kudüs artık tüm insanlığın meselesi haline gelmiştir. Türkiye Büyükelçiliği’nin Kudüs’te olduğunu söylemek istiyorum. Vatikan’da sayın Patriği de aradım. Bu konuları etraflıca görüşme imkanı buldum. Aynı şekilde Rusya Devlet Başkanı’ndan da buraya desteğini istedik.Attığımız müşterek adımlarla birlikte 128 ülkenin verdiği destek ve ABD’nin burada 9’da kalması ve hangi ülkelerle 9’da kaldığı düşünüldüğünde ortaya bir gerçek çıkıyor. Ne kadar güçlü olursanız olun en güçlü olan haktır ve hak burada da galip gelmiştir. Üçüncü adım olarak BM’nin bu işin takibini çok daha yakın şekilde ele almasını isteyeceğiz. Bu süreci takdirle karşılamamın nedeni bu süreci takip edecek olmaları bir dayanışmayı ortaya koymuştur. Bu tüm insanlığın meselesi haline gelmiştir.

Türkiye’nin büyükelçiliğinin Kudüs’te olduğunu açıkça ifade etmek istiyorum. Fiili olarak bu böyledir ama işgal kalktığı zaman gereği yapılacaktır.

“FETÖ’NÜN AFRİKA’DA KÖKÜ KAZINACAK’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Sudan yönetimi ve halkı bize en güçlü desteği verdi. FETÖ ile mücadelemizi her alanda kararlılıkla yürütüyoruz. ‘Eğitim, hayır, diyalog, hoşgörü’ gibi kavramların arkasına saklanan bu hain yapının gerçek yüzü artık ifşa olmuştur. Sudan gibi diğer dost ülkeler de FETÖ’ye karşı gerekli tedbirleri almaya başlamıştır. Örgütün tüm Afrika kıtasında kökünün kazınacağına inanıyorum.

Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da Sudan’a geldi.

Sudan’ın başkenti Hartum’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın gerçekleştireceği ziyaret öncesi hazırlıklar yapıldı. Gazetelerde Erdoğan’ın ülkeye ziyareti manşetten verilirken, ülkede bir çok cadde üzerinde posterler asıldı. Vatandaşlar ellerinde bayraklarla Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu.

CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDE İLK ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sudan’ın başkenti Hartum’u ziyareti, Çad ve Tunus’u da içeren Afrika turunun ilk durağı oldu. Sudan’ın bağımsızlığından bu yana, Türkiye’den bu ülkeye “cumhurbaşkanı” düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olması bakımından Erdoğan’ın gelişi tarihi öneme sahip.

ERDOĞAN’A YÜKSEK DEVLET NİŞANI TAKDİM ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, Sudan’ın başkenti Hartum’da heyetlerarası görüşmelere başkanlık etti. Heyetler arası görüşmenin ardından Beşir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Yüksek Devlet Nişanı takdim etti.

Emine Erdoğan’a Sudan’da ‘Kudüs teşekkürü’

TÜRKİYE VE SUDAN ARASINDA 12 ANTLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Sudan’da, 12 ekonomik antlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Sudan’da, Türkiye-Sudan arasında 12 ekonomik antlaşma imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti arasında Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sudan Cumhuriyeti Sanayi Bakanlığı arasında Bilim Teknoloji ve Sanayi İşbirliği Protokolü, MTA ve Sudan Jeolojik Araştırma ve Maden Kaynaklarını Değerlendirme İşbirliği Projesi Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı arasında Ortak Eylem Planı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti arasında Ormancılık Alanında İşbirliği Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti arasında Eğitim alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti arasında Çevre Alanında İşbirliğine Dar Mutabakat Zaptı, Küçük ve Orta İşletmecileri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Sudan Sanayi Bakanlığı arasında Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti arasında 2018-2020 yılları arasında Turizm Alanında İşbirliği Uygulama Programı ve YTB ile Yurt dışında Çalışan Sudanlılar Başkanlığı arasında Diaspora Konularında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*