Doğum sandalyeleri

Doğum sandalyelerinin evrimine baktığımızda dünyada doğum anlayışının nasıl değiştiğini görmek mümkün.

Londra’daki Science Museum’da sergilenen bir doğum sandalyesi. 1532’de kullanıldığı bilinen bir modelin kopyası.

1600 -1700 yılları arasında Avrupa’da kullanılmış bir doğum sandalyesi. Ayarlanabilir ayak koyma yerleri var ve arkaya yatırılabiliyor.

Science Museum’da sergilenen bu doğum sandalyesi de 1701 – 1900 yılları arasında Almanya’da kullanılmış.

1600 – 1700 yıllarında Almanya’da kullanılmış bir doğum sandalyesi daha. Yine Science Museum’da sergileniyor. Diğerlerine göre biraz daha süslü, desenli olmasıyla dikkat çekiyor.

18. yüzyılın başlarında İtalya’da kullanılan bir doğum taburesi. Çömelerek doğum yapan kadınlara destek olmak için yapılmış, kollar için özel oyukları var ve belli ki birilerinin işini çok kolaylaştırmış, adı “Palermo’nun mucizevi taburesi” kalmış!

1500’lerin ortasında çizilmiş bir resim. Oturan kadına arkadan bir başka kadın destek olurken, ebe eteğin altından anneyi muayene ediyor.

Science Museum’da sergilenen bu doğum sandalyesinin tek özelliği, ortasındaki boşluk ve geriye yatırılabilir olması.

Edinburgh’da bir müzede sergilenen doğum sandalyesi 18. yüzyıla ait.

1830 yılından önce kullanılan bu doğum sandalyesinin özelliği, parçalara ayrılabiliyor olması.

1920 yılından, öncekilere nazaran biraz daha geliştirilmiş bir doğum sandalyesi. Ancak doğum yapan kadının buraya çıkmasını (yoksa tırmanmasını mı desek?) ve sancılar esnasında burada rahat edip edemeyeceğini düşünecek olursak, daha çok doktorları (dikkat edin, ebeleri değil, doktorları) rahat ettirmek için yapılmış gibi gözüküyor. Sandalye Dittrick Museum’da sergileniyor.

Ortaçağ’dan, doğum taburesinde gerçekleşen bir doğumu gösteren çizim.

Aslında çok daha eski tarihlerde de kadınlar nasıl doğum yapılacağını gayet iyi biliyorlardı ve kendileri için en rahat pozisyonu seçmekte özgürlerdi…

Dittrick Museum’da sergilenen bir ‘obstetri’ masası.

1985’de kullanılan ‘muayene’ sandalyesi de Dittrick Museum’dan.

Osmanlı saraylarında kullanılan bir ‘doğum taburesi’. Topkapı Sarayı’nda sergileniyor.

Günümüzde eskileri daha çok andıran ‘modern’ doğum sandalyeleri de bu resimdekine benziyor. Daha yumuşak, doktorun rahat oturabilmesi için daha yüksek ve arkaya yatırılması elektronik olarak ayarlanabiliyor.

Bu da modern hastanelerde kullanılan tam teşekküllü ‘doğum masası’. Artık bir sandalyeye değil, masaya oturuyor ve her türlü müdahaleyi kolaylaştıracak bir ortamda doğum yapabiliyoruz. Tabii bu kadınların seçimi mi, gerçekten de doğumları kolaylaştırıyor mu, kimin için kolaylaştırıyor, bilinmez…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*