Hıdırellez UNESCO listesinde

Hıdırellez de UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi.

Karadenizlilerin ‘ıslık dili’nin ardından, Hıdırellez de UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi. Türkiye ile Makedonya’nın birlikte hazırlayıp 2016 yılında UNESCO’ya sunduğu ‘Bahar Kutlaması: Hıdırellez’ çokuluslu ortak dosyası, Güney Kore’nin Jeju Adası’nda gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda değerlendirildi ve UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi. Hıdırellez dosyası ile birlikte temsili listeye kaydedilenlerin sayısı 15’e yükseldi.

Unesco 2017 Dünya mirası listesi adayları



Afrodisias veya Afrodisyas, Tanrıça Afrodit’e adanmış birçok eski çağ kentinin ortak adı. Afrodisyas adlı kentlerin en ünlüsü, Anadolu’nun güneybatısında, eski Karia bölgesinde, günümüzde Aydın’ın Karacasu ilçesine bağlı Geyre mahallesinin bulunduğu yerdeydi.



Alsas bölgesi metropolü – Strasburg



Asmara, Eritrea’nın başkenti. Asmara, Eritrea’nın başkenti 12. yüzyılda kurulan Asmara 19. yüzyılın sonlarında İtalyan sömürge yönetimine girdi. 1930’larda inşa edilen yeni binalarla şehrin görünüşü çok değişti. İtalyanlar Asmaraya Küçük Roma ismini verdiler. Eritre’nin Etyopya’dan ayrıldığı bağımsızlık savaşı sırasında oldukça zarar gören Asmara 1993’te başkent oldu.



Azerbaycan Şeki
(Azerice:Ş?ki),Azerbaycan’ın kuzeyinde, başkent Bakü’nün 370 km kuzeybatısında Büyük Kafkas Sıradağları eteğinde yer alan ve Şeki Rayonu’nun merkezi olan kenttir. 1968 yılına kadar Nuxa adlandırılmıştır. Azerbaycan’ın en eski şehirlerinden ve önemli turistik bölgelerinden birisidir. Kiş Çayı’nın kıyısında yerleşen eski şehri 1772’de sel suları yıktıktan sonra şehrin ahalisi şimdiki yeri kendilerine yurt etmişler.



Baykal Gölü
25-30 milyon yıl tahmin edilen yaşıyla jeolojik olarak en eski göllerden biri olarak kabul edilmektedir.Tarihte kullanılan adları, Lamu (deniz), Beihai (kuzey denizi), Tengis (deniz), Baigal (baygal – muren – baykal nehri), Baikal (Rus yayılmasından sonra).Dünyada sadece Ladoga Gölü ve Baykal’da tatlı su fokları yaşamaktadır. Dünyadaki içme suyunun yaklaşık %20’si buradadır. Rusya, gölün araştırılması için göle özel denizaltı yapmıştır. Derinliği 1,5 km’dir. Gölde sadece buraya özel endemik balıktürleri yaşamaktadır. Göl, kendine özgü bir ekosistem oluşturmuştur.



Bhitarkanika tabiat parkı



Çin- Bukadaban feng



Çin’in güneyindeki Fujian Eyaleti,Xiamen Şehri kıyısındaki trafiğe kapalı bir adadır. Kulangsu Adası, bölgede yaklaşık 2 km²’dir (0.77 sq mi) ve Xiamen şehir merkezine 5 dakikalık bir feribot yolculuğu ile ulaşılmaktadır. Adada yalnızca 20.000 kişi yaşamakla birlikte, Kulangsu, önemli bir yerli turistik yerdir ve yılda 10 milyondan fazla ziyaretçi çekmektedir ve Pekin’deki Ulusal Müze’ninardından Çin’in en çok ziyaret edilen turistik mekanı olmuştur.



Grönland’ın Kujataa bölgesi



Ahmedabad; Amdavad Gujarati telaffuz:[?md??????d?] olarak da bilinir),Hindistan’daki bir eyalet olan Gujarat’ın en büyük şehri ve eski başkentidir. Bu, Ahmedabad ilçesinin idari merkezi ve Gujarat Yüksek Mahkemesi’nin koltuğudur. 6,3 milyondan fazla nüfusu ve 7,8 milyon nüfusu ile Hindistan’ın altıncı büyük şehri ve yedinci en büyük metropol alanıdır .Ahmedabad, ikiz kenti olan devlet başkenti Gandhinagar’dan 30 km (19 mil) uzaktaki Sabarmati Nehrikıyısında yer almaktadır.



İngiltere Göller Bölgesi
İngiltere’nin Cumbria ilinde doğal güzellikleriyle ünlü bölge ve ulusal’ park. 2.243 km2’lik bir alanı kaplar. İngiltere’nin Windermere (uzunluğu 17 km) gibi önemli golleriyle Scafell Doruğu (978 m) gibi en yüksek dağları bu parktadır.



Naumburg Katedrali:
Almanya’da bulunan Naumburg Katedrali Naumburg-Zeitz Bishopric’in eski katedralidir . Birçoğu 13. yüzyıla dayanan kilise binası, Alman geç Romanesk mimarisinin ünlü simgelerinden biridir. On iki katedralin kurucularının (Stifterfiguren) ünlü bağış portresi heykelleri ile Batı Korosu ve Naumburg Ustası’nın eseri olan Lettner , en önemli erken Gotik eserlerden biridir. Kilise, 1028 yılında Zeitz’den eski bir kilisenin yanında Episcopal See’nin yerini alarak inşa edildi.



Okinoshima adası



Palmanova şehri
Palmanova(Friulian:Palme), kuzey doğu İtalya’da bir kasaba ve komunitedir. Kasaba, 1593’te Venediklilerinkurduğu Geç Rönesans yıldızının mükemmel bir örneğidir.



Patagonya Los Alerces tabiat parkı



Raiatea adası
Raiatea,Tahiti’den sonra Fransız Polinezyası’ndaki toplumsal adalardan ikinci büyük adadır. Ada, eski Polonez’de doğu adalarının merkezi olarak kabul edilir.



Tehuacan- cuicatlan vadisi – Meksika



Ürdün Es Salt
Kentin ilk yerleşim yeri bilinmiyor, ancak Makedonya ordusu tarafından Büyük İskender döneminde inşa edildiği düşünülüyor. Kasaba Bizans döneminde Saltus olarak bilinir ve bir piskoposluk merkezi olmuştur. Şehrin,Ürdün Nehri Doğu Şeria’daki ana yerleşim yeri olduğu düşünülüyordu. Batı’nın merkezi Ürdün’de bulunan eski bir tarım kasabası ve idari merkezidir.



Valongo kais – Rio de Janeiro

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*