Kadınlar doğururken ne der?

Her doğum birbirinden farklıdır ama kadınlar çoğunlukla benzer duygular içinde doğururlar! İşte hemen her kadından doğumda duyabileceğiniz sözler…

1. “Yapamıyorum! Bu asla bitmeyecek mi?”
Yüksek bir merdiveni çıkmak gibi, doğum da git gide daha yoğun ve yorucu hissettirebilir. Bu süreçte bazen kadınlar ümitsizliğe kapılırlar. Neyse ki en yavaş doğum bile, bir şekilde ilerler ve siz her sancıda bebeğinize daha da yaklaştığınızı bilirsiniz.
Bazen tek yapılması gereken, doğum sürecindeki kadına “ilerliyorsun, aşama kaydediyorsun” diye hatırlatma yapmaktır. Doğum bir yolculuktur!

2. “Yapabilirim!”
Kendi doğumuna hazırlanmış, kendine ve bedenine güvenen bir kadını doğumda bunu kendi kendine hatırlatırken görebilirsiniz: “Yapabilirim, ben güçlüyüm!”
Ümitsizliğe kapılmak da, yapabileceğine inanmak da o yoğun süreçte çok kolaydır. Yeter ki hatırlatacak biri olsun…

3. “Bana dokunma!”
Doğum süreci, dikkat gerektiren ve oldukça yoğun olabilen süreçtir. İlerledikçe anne daha çok içine döner, hassaslaşır. Normalde masaja bayılan birisi de olsa, bir anda kendine dokunulmasını istemiyor olabilir. Hormonlar farklı çalışırken, vücut o muazzam eforu harcarken bir kadın her zamankinden farklı davranabilir. Anlayışlı olmak, o anda neye ihtiyaç duyulduğunu gözlemlemek gerekir.

4. “Çok sıcak, çok soğuk!”
Yine hormonların iniş çıkışları yüzünden ihtiyaçlar da farklılık gösterebilir. Aynı oda bazen çok soğuk, bazen de aşırı sıcak gelebilir. Bu durumda doğuran anneye yardımcı olacak en güzel şey, ihtiyaca göre oda ısısını ayarlayacak birileri, ılık duş veya çok soğuk geldiğinde onu ısıtacak sıcak su torbası veya battaniyelerle desteklenmesidir.

5. “Şimdi ne yapacağım?”
Özellikle bebeğin gelişi yaklaşırken, kadınlar bazen hangi pozisyonda rahat edeceklerine bir türlü karar veremezler. Burada deneyimli bir ebe veya doğum destekçisi onu yönlendirmelidir, “rahatla, nefes al ve vücudunun neye ihtiyacı olduğunu beraber keşfedelim…”

6. “Tuvaletim varmış gibi hissediyorum!”
Hamilelik boyunca sık sık idrara çıkmaya alışkın anne doğum sürecinde, özellikle doğumun son aşamalarına doğru büyük tuvaletinin geldiği hissine kapılır ve telaşlanır.
Bu da tamamen normaldir; hatta bebeğin gelişinin yaklaştığının işaretlerinden biridir! Doğum kanalında ilerleyen bebek artık iyice aşağı inmiştir ve bağırsaklara baskı yapmaya başlamıştır. Anneye telaşlanacak bir şey olmadığını, isterse tuvalete gidebileceğini, şişkinlik hissi yine de geçmezse bile sorun olmayacağını hatırlatmak gerekir.

7. “Bebek geliyor!”
Bu tam olarak, bebek geliyor demektir!
Doğumun erken aşamalarında yaşanan yoğun duyguları hafifletmek için anne bunu kendine hatırlatıyor olabilir. Ama doğum ilerlediğinde ve anne ‘bebek geliyor’ demeye başladığında, bebek artık çıkmaya hazırlanıyordur ve anne bunu bütün bedeninde hisseder.

8. “Hay ben …….!!?!?#%]!!”
Evet, en nazik anne bile, doğum sırasında küfür edebilir!
Bu elbette doğum boyunca böyle olacak demek değil. Bazı anlar daha yoğun olur ve gerçekten bezdirici hissettirebilir, öfkelendirebilir… Bu anlarda annenin ağzına geleni söylemesi normal! Yanındaki kişilerin aşırı tepki göstermemesi annenin kendini daha rahat hissetmesi açısından önemlidir. Unutmayın: Anne ne kadar rahat olabilirse, doğum da o kadar rahat ilerler…

9. “Bu harika!”
Evet, belki ebeler ve hemşireler bunu her doğumda duymazlar. Ama arada sırada kadınların doğumun hormonlarıyla başı dönmüş bir şekilde doğum yapmanın harika hissettirdiğini söyledikleri olur. Sanılanın aksine, doğum baştan sona kadının acı çektiği, karanlık bir süreç değildir. Keyifli olabildiği zamanlar da muhakkak olur…

10. Derin sessizlik…
En konuşkan kadının bile doğumda sessizliğe bürünmesi normaldir. Yaşanan yoğun hislerle anne içine dönebilir, gözlerini kapatıp yarı-uykulu bir şekilde doğumun akışına kendini bırakabilir. Böyle bir durumda doğum destekçilerinin yapması gereken, anneyi olduğu haliyle bırakıp sessizliği desteklemektir. Odaklanmak, doğumun ilerlemesini kolaylaştıran en önemli şeylerden biridir çünkü!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*