Sıcak, kuşları vurdu

Sıcak, kuşları vurdu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14. Bölge Müdürü Faruk Özbek, Adır Adası’nda sıcak ve açlıktan ölen kuş leşlerinin oluşturdukları bir ekip tarafından toplanarak gömüldüğünü ve kontrollerinin de sürekli devam edeceğini söyledi.

MEHMET SALİH AKKUŞ
VAN

Van Gölündeki en büyük adalardan biri olan ve içerisindeki manastırla turizm cenneti olarak bilinen Adır Adasındaki martı leşleri toplandı. Konu ile ilgili bir açıklama yapan 14. Bölge Müdürü Faruk Özbek, İl Şube Müdürü Yunus Bakıcı, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Veteriner Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Lokman Arslan ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden de Yrd. Doç. Dr. Atilla Durmuş ile beraber Adır Adasının etrafı tekne ile gezdiklerini ve adada incelemede bulunduklarını hatırlattı.

Yapılan incelemede, Adır Adasında mevcut bulunan yaklaşık 150 bin civarındaki martı popülasyonuna karşılık ölümlerin çok az olduğunu kaydeden Özbek, Herhangi bir salgın hastalık belirtisine rastlamadık. Bu mevsimde balıkların su yüzeyinde değil de derinlerde olduğu için beslenmelerinin eskiye göre yetersiz olduğu, ancak mevcut yavrularının yüzde 90ının uçabilecek durumda olduğundan beslenmede sıkıntı çekilmeyeceği gözlenmiştir. Önlem olarak da adada şu an mevcut olan ölü bireyleri toplanıp gömülmesi sağlandı. Adanın bir ay süreyle 3-4 günde bir tekrar gezilerek yeni ölümler var ise toplanıp gömülerek kayıt altına alınacak. Önümüzdeki günlerde fazla sayıda ölümlerin ortaya çıkması durumunda YYÜden ilgili akademisyenlerle iletişime geçilerek, bölgede gerekli incelemeler tekrar yapılacak. Yapılan öneriler doğrultusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14. Bölge Müdürlüğümüz tarafından 21 Temmuz 2012 tarihinde Adır Adasında gerekli çalışmalara başlanılmış ve mevcut ölü bireyler toplatılarak gömülmüş. Bugün itibariyle de toplama çalışmaları tamamlanmıştır. Müdürlüğümüzce önümüzdeki günlerde de 3-4 günde bir adadaki kontrollere devam edilecektir dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*