Soyağacı sorgulamasını internetten paylaşanlar büyük tehlike altında

AA

Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve siber güvenlik  uzmanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, yaptığı açıklamada, Türkiye’de  kişisel verilerin kanunlarla korunduğunu söyledi.

Yüksel, insanların mahrem bilgilerinin başkaları tarafından  kullanılmasıyla zarara uğrayabileceğine dikkati çekerek, “Kurumlar,  müşterilerinin birtakım bilgilerini aldığında onu nasıl saklaması ve koruması  gerektiği kanunlarla sabit ve belirlenmiş durumdadır. Çünkü birkaç senedir bazı  vatandaşlarımızın özel bilgilerinin internet ortamında rahatlıkla dolaştığını  görüyoruz. Özellikle bilgisayar korsanları tarafından bu bilgilerin başkalarına  satıldığına çok defa şahit olduk.” dedi.

İnsanların özel bilgilerinin sanal alemde dolaşmasının çok büyük  tehlikeleri beraberinde getirdiğini vurgulayan Yüksel, yakın zamanda İsviçre’de  bir firmanın korsanlar tarafından hacklendiğini, çok az müşterinin bilgilerinin  internette yayınlanmasının bile toplumda travmaya neden olduğunu belirtti.

Yüksel, Türkiye’de devam eden dijitalleşme süreci kapsamında  “e-Devlet” sisteminin ortaya çıktığını, şifrelerle girilebilen bu sistemde  vatandaşların sağlık bilgilerinden ikametgah adresine kadar bazı özel  bilgilerinin bulunduğunu anımsattı.

Verilerin korunmasının kişisel özgürlükler açısından çok önemli  olduğunun altını çizen Yüksel, “Alt-üst soy raporuna bakmak masum bir şey. Ben de  atalarımızı merak ediyorum. Hatta sisteme girip baktım ama burada geçici  sıkıntılar olduğu için sisteme giremedim. Çünkü insanlar nereden geldiğini bilmek  istiyor. Bunu anlayabiliyorum ama popüler kültürün şu andaki gereği yediğimizi,  içtiğimizi veya soyağacımızın nereden geldiğini sosyal medyada, düşünmeden  paylaşmak oldu. Bu konuda farkındalık düzeyimiz düşük. Kötü niyetli insanlar  soyağacı paylaşımlarından fırsatlar çıkarmaya çalışıyor.” diye konuştu.

Yüksel, çeşitli arama motorlarında “nüfus kağıdı” kelimesinin  taranması sonucunda birçok gerçek kimlik fotoğrafının da bulunabildiğini söyledi.

Korsanların buradaki gerçek kimlik numaralarıyla birçok işlem  yapabildiğini aktaran Yüksel, aynı şekilde soyağacında yer alan özel bilgileri  paylaşan kişilerin dolandırıcılara ve kötü niyetli kişilere davetiye çıkardığını  belirtti.

“Anne kızlık soyadı, işlemlerde çok önemli”

Bilgisayar korsanlarının mahrem bilgilerden rahatlıkla yararlandığını  ifade eden Yüksel, şöyle devam etti:

“Bir hacker, sosyal mühendislik yapar. Önce, saldıracağı kişi ya da  kurum hakkında ele geçirebileceği bütün verileri değerlendirir, kullanır.  Sonrasında saldırı planlar, düşünür. Bu saldırının gerçeğe yakın olması için  karşı taraftan gelecek güvenlikle ilgili soruları cevaplaması gerekir. Korsanlar  bir bankayı aradığında sizin adres, kimlik veya anne kızlık soyadını bir şekilde  bilebilir. Bunları bildikten sonra belirli hizmetleri kendisine göre  değiştirebilir. Soyağacı hizmeti faydalı ama bu bilgilerin sosyal medyada  paylaşılıyor olması çok riskli. Çünkü bilgisayar korsanları, soyağacından elde  ettikleri bilgileri dolandırıcılık için anahtar olarak kullanıyor. Örneğin, bir  bankayı aradığınızda annenizin kızlık soyadı sorulur. Siz sosyal medyada, soy  raporunu açık şekilde paylaştığınızda bu bilgileri de vermiş olursunuz. Böylece,  kötü niyetli kişiler, cep telefonu, sim kartları veya kredi kartı gibi önemli  materyalleri kendi istediği şekilde yönlendirebilir. Bunun sonucunda maddi ve  manevi olarak zarar görebilirsiniz.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*