Susuz kaldığımı nasıl anlarım?

Susuz kaldığınızı anlamıyor olabilirsiniz ama susuz kalmamanız gerektiğinin önemini biliyor olmalısınız.

Baş ağrısı
Vücudunuz sürekli sıvı kaybeder ve bu aynı zamanda sodyum ve potasyuım gibi temel tuz kaybına da uğradığınız anlamına gelir. Sodyum ve potasyum kaybı da kanın kimyasını değiştirir. Beyniniz bu değişikliğe oldukça duyarlıdır ve bu hassasiyet baş ağrısını tetikler. Baş ağrınız ne kadar su kaybettiğinizle doğru orantıda artar. Ne kadar su kaybederseniz, kan basıncınız o kadar düşer ki bu da beyne daha az oksijen gitmesine sebep olur. Kan damarlarının genişlemesine sebep olan durum, baş ağrınızı çok daha kötü hale getirecektir.

İdrarınız ekstra sarı
Bu durumda nedeni, idrar atıklarının aşırı konsantre olmasıdır. Halbuki yeterince su içtiğinizde, bu atıkları da daha kolay ve verimli vücudunuzdan atarsınız. Ama vücudunuzda yeterince sıvı yoksa, artıkların vücutta kalma riski bile vardır.

Kabızlık
Sebebi benzerdir. Su kolonlarınızdan ve vücudunuzdan artıkları temizlemek için oldukça faydalı ve yardımcıdır. Ama eğer yeterince su tüketmezseniz, tükettiğiniz besinlerin vücudunuzdan atmanız gereken kısımlarını tahliye etmekte oldukça zorlanırsınız.

İdrara çıkma sıklığınız azaldı
Çoğu insan, 24 saatlik periyot boyunca 6-7 kes idrar çıkarır. Yeterince su içmediğinizde, vücuttan çıkan sıvıların yerine konacak mevcut sıvı miktarı daha az olur. Böbrekler, sıvı kaybını önlemek adına, mümkün olduğunca çok miktarda sıvıyı korumaya çalışır. Günde 6 kereden daha az idrar çıkarıyorsanız, su tüketiminizi düşünün ve gerekirse artırın.


Susama ve ağız kuruluğu
Su içme isteği ile dolmak, zaten hafifçe susuz kaldığınızın işaretidir. Susama, beraberinde kuru bir ağızı getirir genelde; bu durum, vücuttaki mukus zarlarının sıvıya ihtiyaç duyduklarının işaretidir. Susamayı ve ağız kuruluğunu çözmenin tek yolu, gün içerisinde su içmektir.

Cildiniz kuru ve kırışıklıklarınız çok belirgin
Birçok kadın, vücutlarını yumuşak ve pürüzsüz tutabilmek için pahalı nemlendiricilere güvenir. Para harcamaya başlamadan önce, su tüketiminizi artırmayı deneyin. Sıvı kaybı, tahriş olmuş, iltihaplanmış, kaşıntılı ve hassas bir ciltle sonuçlanabilir. Ciddi vakalarda, cilt pul pul dökülebilir ya da kızarıp çatlayarak kanamaya başlayabilir. Cildinizi canlandırmanın en iyi yolu, onu su ile beslemektir.

Eklem ağrıları
Su, eklemler hareket ettikçe, iki kemiğin birbiri üzerinde kaymasını sağlayan bir kayganlaştırıcı olarak görev yapar. Vücut, yeterli miktarda su almadığında, eklem, kıkırdak hücrelerinin hasarına bağlı olarak besin maddesi eksikliği çeker. Kronik bir şekilde sıvı kaybı yaşıyorsanız, hücreleriniz nihayetinde dibi görecek ve kıkırdaklar, onarılamayacak derecede hasar göreceklerdir. Eklem ağrılarınız varsa eğer, su tüketimi konusunda dikkatli olun ve gerekirse su tüketiminizi artırın.


Açlık ve kilo artışı
Vücut, doğası itibari ile zekidir; ancak bir kusuru bulunur – açlık ile susama arasındaki farkı anlamaz. Beynin, açlığı ve susamayı düzenleme ile sorumlu olan bölgesi hipotalamus, zaman zaman kafa karışıklığı yaşar ve susamaya tepki olarak açlık spazmları yaratır. Bir bardak su yerine yiyecek bir şeylere uzanmak, aşırı kalori alımına ve kilo artışına sebep olur.

Baş ağrıları
Yeterince su içmediğinizde, vücudunuz, sıvı yetersizliğini karşılamak adına, her tür dokudan su emmeye başlar. Sonuç olarak, beyin dokuları, neminin bir kısmını kaybeder ve küçülerek kafatasından çekilir. Acı reseptörleri uyarılarak baş ağrısının başlamasına sebep olurlar. Aynı anda, sıvı yetersizliği, kan hacminin düşmesine ve beyne taşınan oksijen miktarının azalmasına yol açar. Beyindeki kan damarları daralarak şişmeye ve iltihaba, sonuç olarak da baş ağrısına sebep olur.

Yorgunluk
2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, hafif dehidrasyon, yorgunluğa, bitkinliğe ve düşük enerjiye sebep oluyor. Susuz kaldığınızda ve kan hacminiz azaldığında, oksijeni ve besleyici maddeleri vücut boyunca iletmek için kalbin daha çok çalışması gerekir. Kendinizi yorgun hissettiğinizde, kahveyi atlayın ve yerine bir bardak su için. Kahve, çay, soda, enerji içecekleri vs. suyun yerine geçmez!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*